Moderniosios Lietuvos urbanizacijos raida: Būsto, teritorinio ir regioninio planavimo politika vėlyvojo sovietmečio ir ankstyvosios Lietuvos nepriklausomybės periodu (1987–1997 m.)

Authors

  • Apolonijus Žilys Vytauto Didžiojo universitetas, Socialinių mokslų fakultetas, Sociologijos katedra

DOI:

https://doi.org/10.5755/j01.ppaa.18.3.24718

Keywords:

urbanizacija, modernybė, būsto politika, teritorinis planavimas, regioninė politika, sovietmetis, rinkos ekonomika, Lietuva

Abstract

Urbanizacija kaip procesas yra apibendrinamas kaip viena iš esminių modernėjančios visuomenės sąlygų, o Lietuvos urbanizacijos modelis kardinaliai pasikeičia atgavus nepriklausomybę pereinant prie rinkos ekonomikos. Straipsnyje siekiama atskleisti kaip buvo įgyvendinamos būsto, regioninio ir teritorinio planavimo politinės reformos 1987–1997 m. laikotarpiu, keičiant moderniosios Lietuvos urbanizacijos modelį. Sovietinio centralizuoto ir rinkos ekonomikos decentralizuoto teritorinio, regioninio planavimo ir būsto politikos pokyčiams su kintančia modernaus miesto koncepcija atskleisti yra pasitelkiama nacionalinio lygmens dokumentų analizė. Analizė parodė, kad institucinių veikėjų atsakomybių pokyčiai buvo grįsti greita decentralizacija, miesto gyventojų vaidmuo kito iš pasyvaus gerovės gavėjo į aktyvų vartotoją būsto sektoriuje, o privatizacijos ir restitucijos programų derinimas tapo iššūkiu viešojo sektoriaus institucijoms, siekiant sutaikyti skirtingas gyventojų interesų grupes pereinamuoju laikotarpiu.

Author Biography

Apolonijus Žilys, Vytauto Didžiojo universitetas, Socialinių mokslų fakultetas, Sociologijos katedra

Apolonijus Žilys – Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakulteto Sociologijos katedros lektorius ir mokslo darbuotojas, socialinių mokslų daktaras.

Downloads

Published

2019-12-09

Issue

Section

Articles