Tvarios lanksčios pakuotės vystymas maisto gamybos pramonėje: reguliavimo politikos poveikis
DOI:
https://doi.org/10.5755/j01.ppaa.22.1.33606Keywords:
tvari gamyba, tvari lanksti pakuotė, maisto gamybos pramonė, tvarumas, reguliavimo politika, sustainable production, sustainable flexible packaging, food production industry, sustainability, regulation policyAbstract
Straipsnyje nagrinėjamas reguliavimo politikos poveikis tvarių lanksčių pakuočių vystymui maisto gamybos pramonėje. Nors tvarios pakuotės nėra naujiena rinkoje, tačiau jų vystymas vis dar sukelia įvairių iššūkių žaliavų gamintojams, lanksčių pakuočių spaustuvėms, maisto gamintojams ir kitoms suinteresuotoms šalims. Tyrime atskleidžiama tvarių lanksčių maisto pakuočių vystymo problematika, tvarios pakuotės samprata, Europos Sąjungos ir Lietuvos reguliavimo politika tvarios lanksčios pakuotės klausimais. Atliktas empirinis tyrimas, siekiant nustatyti reguliavimo politikos poveikį maisto gamintojų ketinimui vystyti ir investuoti į tvarias lanksčias pakuotes. Pasitelktas kokybinis tyrimo metodas – pusiau struktūrizuotas interviu. Empirinio tyrimo rezultatai atskleidžia, kad reguliavimo politika veikia maisto gamybos pramonės siekį vystyti tvarias lanksčias pakuotes, nors poveikis gali būti dvejopas – tiek skatinti laikytis reguliavimo, apibrėžto teisės aktais, tiek apsunkinti įmonių veiklą pertekliniais reikalavimais. Atlikto tyrimo metu, respondentai išskiria ir kitas dedamąsias, veikiančias tvarių lanksčių pakuočių vystymą maisto gamybos pramonėje: vartotojai ir kitos suinteresuotos šalys, rinkodara. Analizuojant empirinio tyrimo duomenis, kaip svarbus veiksnys išskirtas ir ekologinio sąmoningumo lygis.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Public Policy and Administration
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.